vrijdag 20 januari 2012

Aztec Maiden Gestrand bij Wijk aan Zee

Dan even naar de realiteit van vandaag! Niet te Noordwijk maar te Wijk aan Zee is de Aztec Maiden aan de grond gelopen. U krijgt een berichtje als ze weer vlot is!

"Eerste grote stranding sinds Wan Chun
WIJK AAN ZEE - Een van de belangstellenden bij de stranding van de Aztec Maiden was utieraard Bert Snijders uit Beverwijk. Hij staat te boek als de wrakkenspecialist.
,,Een thuiswedstrijd.’’ Bert Snijders glundert. Dat mag want er zijn geen persoonlijke ongelukken gebeurd. Het is spectaculair tafereel in het ochtendgloren.
Zo’n stranding heeft sin. ,,Dat was tin 1972, ook tijdens het schaaktoernooi.’’ Dat weet hij zo goed omdat hij vaste vrijwilliger bij de wedstrijdleiding is. Toen ook al. .
Er zijn mannetjes te zien op het dek. ,,Het wordt nu laag water, hij ligt op een zandbank. Heel rustig. Die blijft wel een tijdje liggen. Straks met hoog water misschien. De sleepboten liggen al te wachten. Als de rederij toestemming geeft, pikken ze hem zo op’’, verwacht Snijders die zo dadelijk verplichtingen heeft bij het schaaktoernooi. Dat komt nu even slecht uit."

21/01/2012 - Driemaal is scheepsrecht! 

Vanmiddag tijdens de tweede poging is de voorsteven in de wind komen te liggen. Op dat moment brak er een sleepkabel en moest de poging worden gestaakt.
Het toegestroomd publiek heeft iets fantastisch kunnen zien, helaas kon Wijk aan Zee de enorme drukte niet meer aan en is het dorp enige tijd afgesloten geweest.
Tegen 17.00 uur is het tegen alle verwachtingen in dan toch gelukt om de Aztec Maiden los te krijgen. De verwachting was dat dit pas vannacht zou gaan lukken. De Aztec Maiden zal na een eerste utgebreide controlle boven en onder water naar IJmuiden worden gesleept.
Een opluchting voor de bemanning een teleurstelling voor iedereen die nog niet hebben kunnen genieten van dit fantastische uitzicht. Het laatste vastgelopen vrachtschip was de Wan Chun in 1972 een gemiddelde van 40 jaar. Leuk detail is dat het toen ook gebeurde tijdens het schaaktoernooi (destijds het Hoogovens schaaktoernooi). Houd dus het schaaktoernooi van het jaar 2052 in de gaten!