zaterdag 12 maart 2011

Neptunus en Pieter van der Wiel


Vele jaren na de vermissing van een visserman, die overduidelijk het leven had verloren bij het vergaan van zijn schip, moest in het belang van de nabestaanden worden aangetoond dat hij niet meer in leven was. Tot na tien jaar na dato werden nog oproepen geplaatst. Zoals hier in de geschiedenis van Pieter van der Wiel die met zijn schip Neptunus verging,  gevoerd door Kapitein J.J.Joosten [ Jurrien Jans Joosten, geboren 3 februari 1821, Wildervank, Veendam, Groningen, Nederland,  overleden 6 november 1858
Allinge,Bornholm,Denemarken] ook diens vrouw liet het leven bij dit droevig ongeluk, Geertje Hindriks Hazewinkel [ Geboorte 16 september 1829, Veendam, Groningen, Nederland-overleden 6 november 1858--Allingen, Bornholm, Denemarken).

Op het strand van Allinge  op het eiland Bornholm in de Oostzee is een schip gestrand afkomstig van Wildervank, de met tras en gerst geladen schoener-kof Neptunus, op 20 juli 1858 uit het Vllie vertrokken met bestemming Koningsbergen, met als   kapitein J.J. Joosten aan boord en vermoedelijk ook Pieter van der Wiel. Slechts de wrakstukken van het schip zijn geborgen.  De op het strand gevonden lijken van zes volwassen mannen, ééne vrouw en 2 kleine kinderen zullen "behoorlijk worden begraven". 
Dirkje Plug trouwde met haar Pieter van der Wiel  op 14 november 1857, hun  zoon Ary wordt geboren op 23 augustus 1858, zodat de in juli 1858 uitgevaren  Pieter zijn kind waarschijnlijk nooit heeft gezien. Pas zes jaar na het droevig ongeval krijgt zijn weduwe toestemming om te hertrouwen. Dat doet zij op 14 april 1864 met Johannes Gzn. van der Niet.